Friese duimpjes bakken

Apr 4, 2017 | Algemeen nieuws

Omdat wij het in de klas hebben over de provincie Friesland, hebben wij Friese duimpjes gebakken. Friese duimpjes, in het fries Fryske Dûmkes genoemd, zijn namelijk typisch Friese koekjes. Na de gym lagen al ingrediënten al klaar. We hebben alles bekeken en geroken. Heel veel verschillende specerijen moesten in het koekje, maar ook eieren en bloem. Hazelnoten en amandelen waren al helemaal fijn gehakt om in het deeg te verwerken. Vervolgens hebben we het recept bekeken en zijn we aan de slag gegaan met het wegen. De kinderen kunnen al heel goed op de weegschaal kijken of we al bij het juiste gewicht zijn. Toen we van alles de juiste hoeveelheid had, zijn we het bij elkaar gaan doen. Er moest vervolgens goed gekneed worden. Nick heeft zijn handen er in gezet en heeft laten zien dat hij echte spierballen heeft. Het deeg moest een tijdje in de koelkast en daarna moest het een stukken gesneden worden. Juf heeft het toen mee naar huis genomen om ze af te bakken. Na het afbakken moest er nog een duim in worden gedrukt. Daarom heten de koekjes namelijk Friese duimpjes; de bakker zet zijn duimafdruk in het koekje als ze nog net warm zijn. De volgende dag zij de koekjes natuurlijk weer naar school te gegaan en hebben we er heerlijk van gesmuld!! Hmmmm!!

Gerelateerde nieuwsberichten:

Fierljeppen

 

Workshoppenmiddag