Hoeken in de bovenbouw

Nov 10, 2017 | Groep 5-6, Groep 7-8, Projecten

Sinds dit schooljaar zijn we op Sint Sebastianus ook bezig met hoekenwerk in de bovenbouw. Hoeken worden voornamelijk met kleuters geassocieerd, maar ook in de bovenbouw kan dit hartstikke uitdagend zijn. In een hoek wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld. Door open opdrachten worden kinderen uitgedaagd om aan de slag te gaan. Bij het werken in een hoek gaat het niet zozeer om het resultaat, de aandacht gaat uit naar het proces: het doorlopen van denkstappen, het maken en uitvoeren van een plan en het overleggen hierover.

Groep 5/6 heeft tijdens het thema Europa een bouwhoek in de klas gehad. De kinderen gingen met allerlei constructiemateriaal aan de slag om verschillende Europese gebouwen na te bouwen. Zo hebben Stijn en Jesse samen de piramide van het Louvre nagebouwd, maar ook zijn er verwoede pogingen gedaan tot het nabouwen van de Eiffeltoren.

In groep 7/8 is van de week een schrijfhoek geïntroduceerd. Deze hoek bestaat alleen maar uit een bak met materiaal: Kalligrafeer stiften en pennen, ecoline, inkt en papier. Ook ligt er een boek bij ter inspiratie en om de verschillende technieken te oefenen. De uiteindelijke opdracht is een quote te bedenken en deze op creatieve manier te schrijven. Kinderen leren op een vrije ontspannen manier hun handschrift verder te ontwikkelen. Daarnaast maken ze een proces door waarbij trial and error vooropstaat. Het zal niet in één keer lukken!

In beide groepen staat de hoek op de weektaak bij het keuzewerk. Dit betekent dat de kinderen kunnen kiezen voor deze uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat er veel variatie is binnen de hoeken. Bent u nieuwsgierig geworden naar de processen in de hoeken? Uw kind kan u er vast nog meer over vertellen!